top of page

Pluspunten en minpunten van het coronabeleid: Een wijd spectrum van opvattingen

Als antropoloog kijk ik gefascineerd naar het wijde spectrum van opvattingen over corona en tegenmaatregelen.


Aan het ene uiterste van het spectrum zie ik mensen die zonder door te denken het regeringsbeleid en het reguliere informatiecircuit volgen. Zij bleven bijvoorbeeld helemaal binnen en laten zich nu graag vaccineren. Waren zij toch al geneigd zich te conformeren en voegen zij zich nu onder druk van de omstandigheden des te meer naar het officiële gezag of meerderheidsstandpunten?


Aan het andere uiterste van het spectrum zie ik mensen die zonder door te denken alles verwerpen dat van de regering of de wetenschap komt. Zij ontkennen bijvoorbeeld het bestaan van een coronavirus. Of zij volgen alleen het alterntieve informatiecircuit. Waren zij toch al argwanend of dwars en zien zij nu onder druk van de omstandigheden de politiek en de wetenschap als moerassen vol kwalijke dampen?


Daar tussenin herken ik een reeks van standpunten op grond van een reeks overwegingen, kennissystemen en informatiesciruits.


Wat is er voor en tegen loslaten van maatregelen? Hoe vergelijk je de gevolgen van het laten uitwoeden van de ziekte met de gevolgen van inperkende maatregelen? Hoe vergelijk je streng of los beleid als het gaat om kosten van ziekteleed, economie, onderwijs, en welbevinden?


Moet de overheid versterking van ons immuunsysteem te bevorderen. Of moeten wij die versterking uit onszelf nastreven. Als Big Pharma dat tegenhoudt, hoe doen ze dat?


Hoe druk zijn de ziekenhuizen door corona? Hoe weeg je aantallen doden, IC patienten en lichtere ziektevormen? Hoe vergelijk je verschillende ziekten, voor en na vaccinaties?


Hoe hanteer je zekerheden en waarschijnlijkheden? Hoe kijk je kosten en baten voor de korte en lange termijn? Hoe vergelijk je landen met hun aantallen doden, maatregelen en betrouwbaarheid van registratie?


Hoe ga je het beste om met blinde volgers van de regering, grote bedrijven en de wetenschap? Hoe ga je om met coronaontkenners, samenzwevers en mensen zonder begrip van statistiek?


Mijn eigen standpunten? Op peil houden van het immuunsysteem vind ik belangrijk. Ik kijk naar ziekenhuisopnamen en aantallen doden.


En ik probeer onderhuidse angst te voelen of te begrijpen, vooral bij mensen aan de beide extreme kanten van het spectrum.


Er zijn vast nog veel meer opvattingen, overwegingen en vragen. Ik houd me er voor aanbevolen. #overtuigingen #spectrum #informatiecircuits #covid #corona #immuunsysteem #maatregelen


Comments


bottom of page