top of page

Kustgebieden tussen de steden meest in gevaar

Het NOS journaal bracht 31 juli 2023 een serieus bericht over sneller smelten van ijs aan de zuidpool. Het zou een acceleratie van de huidige zeespiegelstijging betekenen, waarvan de verwachting was dat die in de huidige eeuw ongeveer een halve meter zou stijgen.


In Nederland is al gauw de gedachte dat ons land nog meer de kans loopt voor de helft onder te lopen. Maar dat gevaar is niet zo groot, omdat wij voor de bescherming over genoeg politieke wil, technologie en geld beschikken.


Gevaarlijker is de zeespiegelstijging voor laaggelegen steden als Singapore en Shanghai, of in het zuidoosten van de VS. Maar als de nood aan de man is, kunnen deze centra van de macht ook wel de vereiste technologie en geld mobiliseren.


Veel meer gevaar lopen steden als Jakarta of Dar es Salaam waar de nodige politieke wil, technologie en geld nauwelijks van de grond zullen komen.


Het allergrootste gevaar lopen dichtbevolkte, lage kustgebieden tussen de grote steden in. Denk aan lagunen van Zuid-India, of de delta’s van Vietnam, Egypte, Bangladesh en Nigeria. Hier zullen politieke wil, technologie en geld vrijwel geheel ontbreken, terwijl in lagunes en delta's bescherming tegen de zee buitengewoon ingewikkeld en kostbaar is.


Miljoenen mensen zullen landinwaarts trekken en in hoger gelegen steden mogelijk een explosief grote bevolkingsgroei teweegbrengen. #Zeespiegelstijging #Nederland #politiekewil #technologie #geld #lagunen #delta’s #India #Vietnam #Egypte #Bangladesh #Nigeria #massamigratie #landinwaarts #sloppenwijkenComments


bottom of page