top of page

De noodzaak van het evenwichtig oordelen

In deze tijd hebben we behoefte aan emotionele en spirituele volwassenheid. Daarmee kunnen we angsten onder ogen zien en verwerken. Het geeft ons ook het vermogen om evenwichtig te oordelen over regeringen en wetenschap zo goed als over complottheorieën en vaccinatiebeleid. Wat houdt ons af van die volwassenheid?


Mijn hele werkende bestaan is gericht op bewustmaking van het bestaande sociale systeem, in de hoop het conformisme wat los te weken. In de jaren 1960, met de Kritische Universiteit, hadden we als slogan: “Iedereen is politiek. Als je niet tegen het establishment bent, houd je het in stand.”


Ik doe vrijwel niet anders dan verborgen wanpraktijken, uitbuiting en onderdrukking te ontmaskeren. Ik ben dus weleens verbaasd als iemand mij toevoegt een conformist te zijn.


Ik heb dierbare vrienden in het spirituele circuit, van gematigd tot radicaal

Goed, onder druk van de huidige omstandigheden, krijg ik er nieuwe interesse bij, voor de spirituele beweging, in relatie tot de wijdere samenleving. Ik heb dierbare vrienden in het spirituele circuit, van gematigd tot radicaal.


Complottheorieen, antivaxopinies of twijfels aan besmettingsgevaar zijn zeker serieus te nemen. Maar het radicalisme daarin vind ik verontrustend. Sommigen stemden zelfs op de politicus Thierry Baudet, ondanks waarschuwingen voor zijn fascistische denkbeelden.


Een deel van complottheorieen vind ik ongegrond, de nepberichten eenvoudig te weerleggen, het onderschatten van de besmettingsgraad soms onverantwoordelijk en het steunen Baudet een gevaarlijk gebrek aan maatschappelijk of historisch besef.


Ik heb veel gevraagd, gevoeld, nagedacht, gelezen, geschreven en gepraat over de huidige motivaties. Ik heb altijd al willen begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Ik meen een heel eind gekomen te zijn.


Ten eerste, vergis je niet, ik heb zelf veel met spiritualiteit, althans het verifieerbare deel ervan. Ik ben heldervoelend, voorspellend, een babyfluisteraar en een natural healer. Mijn dochter is een Reiki healer. En ik heb, door toedoen van mijn familie, veel aan astrologie gedaan. Ik groeide, zogezegd, op met de sterren.


Geesten, engelen, goden, god en reincarnatie zie ik als voorstellingen die troost of houvast bieden

Het spirituele deel waar ik minder mee heb zijn geesten, engelen, goden, god en reincarnatie. Ik heb wel geleerd ze te zien als voorstellingen die troostrijke of houvast biedende ontsnappingen bieden in een bestaan dat te zwaar is om te dragen.


Een nadeel is dat die voorstellingen kunnen uitlopen op hallucinaties en vermeende uispraken van geesten en goden. In ieder geval houden ze ons af van aards realisme, waarmee ze levens van onszelf en anderen in moeilijkheden kunnen brengen.


Waar ik ook aan twijfel, zijn gevoelens van geëxalteerde inspiratie, grenzeloosheid, onkwetsbaarheid, onfeilbaarheid en vrijheid, populair in spirituele kringen. Zeker, ze kunnen leiden tot vrijuit en energiek leven waarmee we ons immuunsysteem versterken. Gevoelens van extase, vrijheid, onkwetsbaarheid, onfeilbaarheid en grenzeloosheid stammen uit de vroege jeugd


Maar er is meer aan de hand. Die gevoelens stammen uit de vroege jeugd, waarin we de consequenties van onze gevoelens voor onszelf en anderen nog niet overzagen. Hoe beter nu de sfeer in het gezin, hoe beter je in staat bent die illusoire voorstellingen aan de aardse realiteit te toetsen en te relativeren, en de goede kanten zoveel mogelijk te bewaren.


Tegelijk ontwikkel je, in contact met de aardse realiteit, een groeiend besef van wat je aan het doen bent. Deze combinatie is de groei van emotionele volwassenheid en volwassen spiritueel bewustzijn. Spiritueel bewustzijn is dus het omgekeerde van geëxalteerde inspiratie, grenzeloosheid, onkwetsbaarheid, onfeilbaarheid en vrijheid uit de vroege jeugd.


Wat we juist nodig hebben in tijden van crisis, is het afstand nemen van die vroege jeugdbelevingen. We behoeven volwassenheid op emotioneel en spiritueel terrein. Dat helpt ons angsten en spanningen onder ogen te zien en te verwerken, en pas daarna tot maatschappelijke conclusies te komen.


Die volwassenheden geven ons ook het vermogen rustig en evenwichtig tot een oordeel te komen over complottheorieën, zo goed als over regeringsbeleid, wetenschap of statistieken. En zij geven ons de innerlijke ruimte naar voordelen en nadelen van vaccinaties te kijken. #kritischeuniversiteit #evenwichtigoordeel #vroegejeugdillusies #hallucinaties #angst #emotionelevolwassenheid #bewustheid #wetenschapstraining


https://nl.wikipedia.org/wiki/StudentenbewegingRecent Posts

See All

De wet heeft geen woorden voor de oorzakelijke kringloop van geweld tussen de sexen. Ik spreek uit ervaring. Maar ik las ook boeken over Duitse oorlogszonen, van wie de moeders door Russische soldaten

bottom of page