top of page

Differentiëren overbrugt en verzacht


Laten we differentiëren en denken in termen van en-en. Zowel bij de overheid en wetenschappers als in het alternatieve circuit zijn goede of redelijke dingen te vinden.


Neem het RIVM. Ja, dat instituut heeft al decennia lang de naam onbetrouwbaar te zijn. Op het IVM van de VU, waar ik werkte, wilden we er niet mee geassocieerd worden.


Maar is alles slecht van het RIVM? Kijk eens naar deze recente uitspraak van het RIVM: “Vaccinatie vermindert overdracht naar ongevaccineerde huisgenoten bij deltavariant met 63%.” Zou zo'n hoog percentage van 63 echt geen enkele waarheid bevatten?


Het gaat erom in te schatten wat er wel van waar is. Dat is lastig voor buitenstaanders, zeker. Het vraagt getraind inschattingsvemogen.


Maar simpelweg je kont tegen de krib gooien en roepen dat geen enkel cijfer klopt en er niets deugt aan de volksgezondheidzorg, is iets waar je overheen kunt groeien. De pandemie biedt ons die kans en laten we leren over onszelf. “Walk through any door that opens.”


Als ik kies voor de alternatieve insteek en en mijn eigen gevoel of intuïtie laat spreken, zegt mijn gevoel dat ongevaccineerden besmettelijker zijn. En mijn intuïtie zegt dat evenzeer.


Mijn eigen verstand vertelt het ook. Niet vaccineren kan alleen goed gaan als we allemaal een heel sterk immuunsysteem hebben. Daar is naar te streven, maar menen dat we al zover zijn, is wishful thinking.


Overigens ken ik mensen van dichtbij die geen vaccin in hun lichaam willen hebben. Zij gaan heel voorzichting en met zo min mogelijk mensen om. Zij zijn zich sterk bewust van de fysieke dynamiek.


Ik respecteer dat ten volle. En zij zijn mij heel dierbaar. We huggen en dansen, en brengen urenlang samen door, met de mooiste gesprekken.


Zij vermijden argwaan en andere negatieve gevoelens die het immuunsysteem ondermijnen. Zij bespreken liefdevolle manieren om je immuunsysteem te versterken. Veel bewegen in de buitenlucht staat bovenaan.


Dus nodig ik mijn gast of gasten uit voor lange wandelingen door de prachtige duinbossen. En ik luister vol bewondering naar hun innerlijke reizen. 😊
Comments


bottom of page